Leestijd 1 - 2 min
Onderwijsconcept voor nu en straks
Praktischer leren maakt veel kinderen blij
Brigitte poseert met een aantal leerlingen die genieten van leren met hoofd, hart én handen.
Leren doe je met je hoofd, je hart én je handen, vindt leerkracht Brigitte. Daarom is zij blij dat leerlingen van De Windvang op school ook kunnen ‘doen’. Bijvoorbeeld tijdens technieklessen of koken. Kinderen die graag praktisch leren, doen hier succeservaringen op.

Appelflappen bakken, een knikkerbaan maken of samen spelletjes doen: ook daar leer je veel van. In de keuken ben je ook bezig met rekenen als je ingrediënten afweegt. Bij die knikkerbaan komt ruimtelijk inzicht kijken en als je een spelletje doet, leer je omgaan met winnen en verliezen.

Ruimte voor praktisch bezig zijn

“We maken op school ruimte voor praktischer bezig zijn”, vertelt Brigitte. Samen met onze onderwijsassistenten en leerkrachtondersteuners kunnen we dat organiseren. Praktischer leren maakt veel kinderen blij: ze komen enthousiast terug. En ontspannen. Hun brein kan even ‘afkoelen’ door op een andere manier bezig te zijn met leren.”

De Windvang gaat het leren-door-te-doen de komende tijd uitbreiden. “We willen een aantal keren per schooljaar circuits opzetten zodat kinderen zelf kunnen kiezen wat ze graag willen doen, denk aan knutselen of timmeren bijvoorbeeld.”

Brigitte is een van de aanjagers van leren door te doen.
Van samen spelen leer je (sociaal) ook veel.

Afwisselend en bewegend leren

Ook in haar lessen probeert Brigitte te zorgen voor afwisseling en beweging. “We doen energizers tussendoor en ik loop soms de Daily Mile met kinderen. Daarna starten ze weer fris in de les.”

Brigitte gaat er ook graag op uit met kinderen, bijvoorbeeld om onderzoek te doen in een sloot of om tulpenbollen te ontleden. Ze start de dag vaak met een Grej of the day: een ultrakort mini-lesje over een bepaald onderwerp dat begint met een raadsel. Daarna komen feiten over het onderwerp aan bod en dan vertellen kinderen na wat ze hebben geleerd.

Samenwerken in de klas

Leerkrachten van De Windvang zetten ook werkvormen in waarbij kinderen met elkaar samenwerken. Zo kunnen ze van elkaar leren en ontdekken elkaars kwaliteiten. Brigitte: “Dat is zo mooi om te zien: kinderen kunnen elkaar de prachtigste complimenten geven. Ze zijn dan oprecht trots op elkaar.”

auteur Anne-Marie Veldkamp
fotografie Frank Meesters, LOOR fotografie