Leestijd 1 - 2 min
Onderwijsconcept voor nu en straks
“Zó leuk om te zien hoeveel plezier kinderen halen uit werken op hun iPad!”
Sietske combineert lesgeven en ICT - mét plezier.
Sietske is leerkracht met een grote liefde voor ICT. Dus stimuleert zij collega’s van De Windvang graag om hun lessen digitaal te verrijken. “Dat levert onze leerlingen meer leerplezier op.”

In bijna elk beroep moet je tegenwoordig digitaal vaardig zijn. Ook meedoen in het gewone leven vraagt om digitale geletterdheid: denk maar aan het gebruik van DigiD of ‘mediawijs’ omgaan met sociale media. Dus besteedt De Windvang hier steeds meer aandacht aan, met Sietske als enthousiaste coach.

Spelenderwijs kennismaken met ICT

Sietske is ook ICT’er op De Windvang. “Ik help graag als kinderen of collega’s problemen hebben met hun laptop”, legt ze uit. “Maar ik stimuleer natuurlijk ook dat ICT veel wordt ingezet in het onderwijs.”

Op school heeft iedere leerling een eigen iPad en dat geldt ook voor iedere leerkracht. “Kinderen gaan van jongs af aan spelenderwijs aan de slag met leerzame spelletjes. Gaandeweg doen ze ook oefeningen, bijvoorbeeld voor spelling.” Ook wordt de iPad al standaard ingezet bij rekenen.

Mediawijs worden

Hoe zit het met het veilig gebruiken van de iPads? “Leerkrachten kunnen apps openen voor leerlingen en ze zo nodig ook blokkeren”, legt Sietske uit. Wat dat laatste betreft: de bovenbouw besteedt aandacht aan mediawijsheid. Zo kwam Bureau HALT laatst nog voorlichting geven over sociale veiligheid en daarin werd ook mediagebruik meegenomen.

Op weg naar het voortgezet onderwijs – waar je vaak werkstukken, verslagen of presentaties moet maken – is typevaardigheid óók handig. “Daarom bieden wij een typecursus aan”, vertelt Sietske. En daar doen veel leerlingen aan mee.

Programmeren superleuk

Leerlingen van De Windvang maken ook kennis met programmeren. Via zogenoemde Beebots en Probots ontdekken ze hoe deze mini-robots zo programmeren dat zij het juiste antwoord ‘vinden’ op een som op een groot kleed, of hoe zij op een topografiekaart naar de hoofdstad van Spanje kunnen bewegen.

Bij deze oefeningen komen ook andere vaardigheden kijken zoals samenwerken, creativiteit en problemen leren oplossen. Populair is ook de ‘pizza-game’, vertelt Sietske. Op je iPad kun je een pizza samenstellen voor klanten en die zelfs afrekenen. Zo leer je hoe je winst kunt maken met je pizzeria en bent ondertussen ‘stiekem’ aan het rekenen. “Zó leuk om te zien hoeveel plezier kinderen halen uit werken op hun iPad!”

auteur Anne-Marie Veldkamp
fotografie LOOR Fotografie