Leestijd 2 - 3 min
Educatief partnerschap met ouders
Vol zelfvertrouwen naar de Praktijkschool
Dennis, Janneke en moeder Petra
Vrolijk, opgewekt, druk en zeker geen ‘stilzitter’. Dat zijn de eerste woorden die oppoppen bij moeder Petra als zij vertelt over haar zoon Dennis. Na zijn basisschooltijd op De Windvang, gaat Dennis straks vol zelfvertrouwen naar de Praktijkschool. Orthopedagoog Janneke gaat zijn gezellige aanwezigheid missen.

Haar oudste zat ook op De Windvang en haar jongste Dennis ging jaren later dus ook. “Dit is nu zo’n leuke school geworden!”, zegt Petra enthousiast. “Ik vind dat het de afgelopen jaren tijd een heel fijne samenwerking is geweest tussen ons en school.”

Dennis houdt van duidelijkheid

Niet dat Petra nooit eens boos was de afgelopen jaren. Heus wel, want toen Dennis het een jaar lastig had, was dat pittig. Al kon school niet alles oplossen, een luisterend oor was er wel.

“Dennis is heel gevoelig voor sfeer”, vertelt Janneke. “Hij trok zich onrustige momenten in de groep erg aan. Omdat hij zich in die tijd mondeling niet altijd kon uitdrukken, ontplofte hij wel eens.” Gelukkig kwam er in de volgende groep snel rust. “Dennis heeft duidelijkheid nodig”, vertelt Petra. “Toen die er kwam, was het weer goed.”

Wat ook hielp: Dennis werd ouder en ontdekte dat hij heel goed lag in de groep. Therapie en de training Rots & Water op school hielpen om steviger in zijn schoenen te gaan staan en voor zichzelf op te komen als hij eens werd dwarsgezeten.

Op De Windvang gaan ze Dennis missen.

Zicht op wie hij is

“Dennis heeft gaandeweg meer zicht gekregen op wie hij is en kan veel beter omgaan met verschillende sociale situaties”, merkt Janneke. “Het is zo’n leuke leerling om in de klas te hebben! Hij is gezellig en heeft humor. En hij is echt een verbinder in de groep.”

Nu zit Dennis in groep 8 en kijkt uit naar het voortgezet onderwijs. “Wie had kunnen dromen dat hij zover zou komen”, glundert Petra. Janneke: “Dennis is een echte doener. Hier op school geniet hij van vakken als koken en techniek.” “Praktijkonderwijs past echt bij hem”, denkt ook Petra. “Die vindt zijn weg wel.”

Afscheid in het theater

Nu is er eerst het afscheid van groep 8. Alle leerlingen maakten zelf een film die zij met trots in première laten gaan in het plaatselijke theater. Daar ligt de rode loper uit voor Petra en alle andere ouders. Janneke: “Natuurlijk krijgt ook Dennis een persoonlijk afscheidspraatje om hem alle plezier en succes te wensen.”

auteur Anne-Marie Veldkamp
fotografie LOOR fotografie