Leestijd 3 - 4 min
Stagebegeleider Martin over het belang van de samenwerking met De Windvang en HAM Vastgoedonderhoud voor leerlingen van Het Molenduin:
“Zichzelf kunnen bewijzen in een arbeidssetting buíten school verbreedt hun kunnen en zelfvertrouwen"

In de zomervakantie verhuist De Windvang, school voor speciaal basisonderwijs (sbo) in Katwijk, naar een tijdelijke locatie. Alle leerlingen, teamleden en onderwijsmaterialen verplaatsen voor een geschatte periode van twee jaar naar de oude Mauritsschool in Katwijk. Met genoeg ruimte, licht en twee grote schoolpleinen voorziet dit tijdelijke schoolgebouw in alle behoeften van De Windvang. Dat neemt niet weg dat de klaslokalen wel toe zijn aan een opfrisbeurt. Hiervoor is een bijzondere samenwerking ontstaan tussen De Windvang en Het Molenduin van de Aloysius Stichting en HAM Vastgoedonderhoud.

Plaatsmaken voor nieuwbouw IKC Katwijk

De Windvang verhuist tijdelijk naar een andere locatie omdat het huidige schoolgebouw plaats moet maken voor de nieuwbouw van integraal kind centrum (IKC) Katwijk. In april van dit jaar tekenden de Aloysius Stichting, stichting Openbaar Basisonderwijs Duin- en Bollenstreek (OBODB), KOK kinderopvang en Cardea Jeugdzorg officieel voor de samenwerking in IKC Katwijk. In het IKC zetten de partners zich samen in voor optimale ontwikkelkansen en een betekenisvol toekomstperspectief voor kinderen. 

Gemeente Katwijk en het projectteam vanuit de Aloysius Stichting zijn al een aantal maanden bezig om de oude Mauritsschool voor te bereiden op de komst van De Windvang in het nieuwe schooljaar. Fundamentele zaken, zoals de veiligheid in en rondom het gebouw, de functionaliteit van de voorzieningen en het aanleggen van de nodige ICT verbindingen, zijn inmiddels zo vergevorderd dat er langzaamaan ruimte ontstaat voor esthetiek. Alles moet natuurlijk goed werken, maar mag er ook bést aardig uitzien!

De klaslokalen van het schoolgebouw hebben drie onbewerkte bakstenen muren en één glaswand. In de zeven meest gebruikte lokalen worden twee muren geschilderd door leerlingen van locatie Santpoort-Noord van Het Molenduin. Vier leerlingen gaan drie weken lang op woensdag aan de slag op de tijdelijke locatie van De Windvang. Dit doen zij onder begeleiding van hun stagebegeleider Martin van Burgel en Ryan van Esveld, een professional van HAM Vastgoedonderhoud uit Velsen-Noord. Projectleider Bas Bazzano van HAM Vastgoedonderhoud: “Wij zijn een vaste partner van de Aloysius Stichting en zijn daar erg blij mee. Ook met Het Molenduin hebben we eerder samengewerkt. Twee leerlingen hebben bijvoorbeeld stagegelopen bij ons bedrijf. Deze opdracht voor De Windvang voeren we uit als vriendendienst. We kijken hoever we samen met de leerlingen komen en het resterende werk pakken we zelf op. We doen graag iets terug voor de stichting en haar leerlingen.”

Het Molenduin is een school voor voortgezet speciaal onderwijs en biedt praktijkgericht onderwijs aan leerlingen van 12 tot 18 jaar. Leerlingen maken vanaf het eerste leerjaar volop kennis met de praktijk, onder andere via stages. Het schilderen van de tijdelijke klaslokalen van De Windvang is een stageopdracht die deel uitmaakt van het overkoepelende project ‘De Boerderij’. Binnen dit project doen leerlingen vaardigheden op binnen de groen-sector en met eenvoudige technische werkzaamheden. De Boerderij is een intern stagebedrijf, maar wordt zo goed ontvangen dat de leerlingen nu ook gevraagd zijn voor deze externe klus. “Zichzelf kunnen bewijzen in een arbeidssetting buíten een school is belangrijk voor onze leerlingen. Het biedt verbreding van het eigen kunnen en geeft hen zelfvertrouwen”, aldus stagebegeleider Martin van Burgel.

"Samenwerken met léérlingen binnen de stichting is voor ons een primeur"

Afgelopen woensdag was de tweede stagedag voor de leerlingen van Het Molenduin in het tijdelijke schoolgebouw van De Windvang. En dat is best even bikkelen. Continu letten op de juiste voorbereiding, veiligheid, stof of ander ronddwarrelend spul én op elkaar – want communicatie en samenwerken zijn ook hier belangrijk. “Het lijkt makkelijker dan het is”, aldus een leerling. Maar het is ook bevredigend werk. Het resultaat is direct zichtbaar en dat geeft een erg goed gevoel. Mooie, leerzame dagen voor de leerlingen dus! Vincent van der Kooij, directeur van De Windvang: “Wij werken vaker samen met andere Aloysiusscholen, maar met leerlingen binnen de stichting samenwerken is voor ons een primeur. Dat deze klus hen helpt om zich voor te bereiden op wat de samenleving straks van hen vraagt is fantastisch - en dat onze lokalen zo opknappen een absolute kers op de taart! Wij zijn behoorlijk blij met deze vier leerlingen van Het Molenduin en HAM Vastgoedonderhoud.”

HAM Vastgoedonderhoud

HAM vastgoedonderhoud bestaat sinds 1894 en verzorgt al het onderhoud aan bestaand vastgoed, nieuwbouw of utiliteitsbouw. HAM Vastgoedonderhoud is te benaderen voor schilderwerk, houtrenovatie, wandafwerking, beglazing, betonreparatie en kleur- en inrichtingsadviezen. En HAM Vastgoedonderhoud werkt duurzaam! Kijk voor meer informatie op http://www.hamvastgoedonderhoud.nl.

auteur
relevante categorieën aansluiting arbeidsmarkt, betekenisvolle leeromgeving, netwerkpartners